Hoe aanpasbaar is de SAP Asset Manager met de SAP Mobile Development Kit (MDK)?
Een complete toolbox
SAP Asset Manager is de oplossing van SAP voor zowel de werkorderprocessen van de serviceafdeling als de interne onderhoudsafdeling van de fabrieken. Out-of-the-box heeft SAP Asset Manager een modern en gebruiksvriendelijk uiterlijk. Daarnaast beschikt deze app over een toolbox waarin zo goed als alle functionaliteiten zitten die een buitendienst medewerker nodig zou kunnen hebben op zijn mobiele device.
Doordat SAP een app neerzet voor ‘alle’ klanten met ‘alle’ functionaliteiten kan het overweldigend overkomen voor de mobiele medewerkers. Alles zit erin, maar dat betekent soms wel dat je een aantal keer extra moet klikken, of extra velden hebt die niet gebruikt worden. Hoe ga je hier nu mee om? Wat is er mogelijk met de toolbox van SAP Asset Manager? Kan de app ook toegepast worden op mijn proces? Allemaal vragen die naar boven kunnen komen. Om je gerust te stellen; met SAP Asset Manager heeft SAP een oplossing die ook aangepast kan worden aan jouw systeem en wensen. In dit blog nemen wij je mee in wat er mogelijk is.
SAP Mobile Development Kit
De SAP Asset Manager bestaat uit verschillende lagen:
- S/4HANA of SAP ECC integratie met OData services
- Business Technology Platform (BTP) mobile services als ‘middleware’
- Asset Manager app aanpasbaar met de SAP Mobile Development Kit (MDK)
Op alle lagen van de oplossing kan de oplossing aangepast en uitgebreid worden volgens strikte richtlijnen van SAP. Een nieuwe versie kan daardoor snel als upgrade beschikbaar gesteld worden. Daarmee kun je blijven profiteren van de ontwikkelkracht van SAP en de nieuwste features.
De SAP Mobile Development Kit (MDK) is de ‘ontwikkeltool’ om een mooie, gebruikersvriendelijke en platformonafhankelijke app vanaf scratch te ontwikkelen.
Met de SAP MDK kunnen de standaard SAP-applicaties die met de MDK ontwikkeld zijn ook volledig worden aangepast. De SAP Asset Manager is één van deze standaard applicaties. Hierbij een aantal voorbeelden van gewenste aanpassingen die we vaak terugzien (en dus ook mogelijk zijn met de SAP MDK):
- Schermflow aanpassen in een intuïtieve workflow die het werkproces volgt
- Standaard velden verbergen die niet relevant zijn voor het proces
- Klantspecifieke velden (z-velden) mobiel brengen
- Extra validaties toevoegen om ingevoerde gegevens direct te controleren
- Functionaliteiten uitschakelen die niet nodig zijn
- Functionaliteiten toevoegen die niet standaard beschikbaar zijn
- Integreren met andere apps op het device (Google Maps, SharePoint)
- Integreren met device specifieke functies: QR-code en barcode
(RFID en augmented reality staan ook op de roadmap)
Functionaliteiten voor een complete toolbox
Zoals gezegd biedt de SAP Asset Manager een complete toolbox van ‘alle’ functionaliteiten die de medewerker nodig heeft. Om bij de juiste functionaliteit te komen vergt dit soms een aantal extra klikken. Medewerkers kunnen dit als omslachtig ervaren, omdat ze niet direct gegevens kunnen opvragen of registeren. Vergelijk het maar met het navigeren in de SAP backend van de order details (transactie: IW33) naar het equipment (transactie: IE03) naar de kenmerken van het equipment (knop kenmerken in het equipment). Zo werkt het ook in de standaard applicatie.
Schermflow op maat met Ideo add-on
Een voorbeeld voor een mobiele medewerker is dat veel bedrijven hun medewerkers op pad sturen met een ingeplande order operatie. Vanuit de operatie moet er bij een storing de storingsrapportage worden ingevuld. Dit gebeurt vaak door middel van het schadebeeld en de oorzaakcodes in de melding. Dit zou betekenen dat de medewerker in de app vanuit de order operatie naar de order navigeert in de app, daarna van de order naar de melding en dan naar de meldingspositie om hier het schadebeeld en de oorzaakcodes te registreren. Dit kan ook eenvoudiger door deze functionaliteiten direct beschikbaar te maken vanuit de operatie. We laten je zien hoe dit met de Ideo add-on: Work Summary opgelost kan worden.
Dit is aan te passen door middel van de SAP Mobile Development Kit. Uitgangspunt hierbij is dat we gebruik maken van de ontwikkelkracht en robuustheid van de SAP Asset Manager. Oftewel we passen zo min mogelijk standaard functionaliteit aan. Aan de andere kant willen we het eenvoudiger maken voor de mobiele gebruiker, zodat hij zijn eigen proces gaat herkennen. Dit kan door veel navigatiestappen over te slaan en hem alert te maken op de informatie die voor hem belangrijk is. Door een samenvatting te tonen weet hij in 1 oogopslag wat de belangrijkste informatie is en wat er nog ingevuld moet worden.
Hieronder een voorbeeld van de standaard schermen van de SAP Asset Manager en hoe deze aangepast kunnen worden door het toepassen van de Work Summary.
In het nieuwe scherm ziet de gebruiker in 1 oogopslag de belangrijke informatie en uitzonderingen die van toepassing zijn. Daarnaast ziet hij de voortgang van het rapporteren van zijn werkzaamheden en krijgt hij een samenvatting van de operatie-, melding-, order- en assetgegevens zodat hij weet wat er moet gebeuren.
SAP Mobility expert
In het Ideo library van de SAP Asset Manager zijn nog meer best practices beschikbaar gemaakt. Een voorbeeld hiervan is een werklijst die gekoppeld is met een planningstool zoals SAP MRS en het planbord van SAP FSM. De mobiele medewerker kan hiermee eenvoudig zijn lijst afwerken en hoeft niet te zoeken naar welke opdracht er aan de beurt is. Hierover later meer.
Ideo breidt al meer dan 20 jaar de mobiele oplossingen van SAP uit. SAP Asset Manager is hierin een opvolger van de SAP Work Manager en SAP Mobile Asset Management. De kennis en ervaring van ontwikkelde add-ons bovenop deze voorgangers wordt gebruikt en weer toegepast op de nieuwe SAP Asset Manager. Veel functionaliteiten zitten al standaard in de nieuwe oplossing en andere functionaliteiten biedt Ideo aan vanuit haar eigen bibliotheek.
Meer weten?
Wil je op de hoogte blijven blijven van de ontwikkelingen van SAP Asset Manager, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en/of volg ons op LinkedIn. Heb je vragen? Neem contact op met onze mensen, zij helpen je graag verder.