De SAP Service & Asset Manager komt doorgaans vooral naar voren bij service- en onderhoudsprocessen. Echter heeft de applicatie tegenwoordig veel meer te bieden. Een van de belangrijke toevoegingen is de mogelijkheid tot magazijnbeheer via mobiel.

In eerdere nieuwsbrieven hebben we deze “Inventory Clerk” al eens aangehaald. Dit is in SAM een zogeheten persona, een van de werkprofielen die wordt ondersteund. In het Nederlands wordt deze persona omschreven als de magazijnbeheerder. De bijbehorende functies geven de gebruiker de tools om voorraadbeheer uit te voeren op gebruiksvriendelijke mobiele schermen. In dit artikel neem ik je mee in de functies die de Inventory Clerk kan bieden in jouw organisatie.

Onderstaand het overzicht van de features zoals SAP ze zelf heeft opgesteld:

Wat ons meteen opviel bij het verdiepen in de applicatie is de eenvoud van de schermen. De processen die normaal in SAP worden afgelopen, zijn ondergebracht in zeer gebruiksvriendelijke schermen voor de materiaalbeheerder.

De gebruiker komt terecht in de herkenbare lay-out van de SAP Service & Asset Manager. Er kan eenvoudig naar verschillende features genavigeerd worden vanuit de menubalk aan de linkerkant, en de gebruiker kan in het hoofdscherm makkelijk verschillende type documenten opzoeken en filteren.

Reserveringen en goederenafgiftes via magazijnbeheer

Uitgaande materiaalbewegingen zijn er in verschillende smaken. Zo heb je de mogelijkheid om je orderreserveringen in te zien en te bewerken, en kunnen ook verschillende uitgaande goederenbewegingen uitgevoerd worden.

Zo is er bijvoorbeeld de optie om een goederenafgifte aan te maken in de applicatie. Hierbij krijgt de gebruiker vergelijkbare velden te zien als in SAP MM, maar dan in een gebruiksvriendelijker jasje. Zo heeft de magazijnbeheerder binnen een mum van tijd een goederenbeweging aangemaakt.

Deze goederenbeweging kan bijvoorbeeld op de order plaatsvinden, maar ook op kostenplaats, project of netwerk. SAM ondersteunt daarnaast ook “scrapping”, het schrappen van voorraad uit de inventaris.

Goed om te weten: Deze bewegingssoorten zijn (zoals vaak bij de Service & Asset Manager) goed te configureren en in te perken waar gewenst. Dit geldt ook voor vele andere opties en keuzelijsten in de applicatie.

Managen van inkomende materialen

Ook inkomende materialen zijn op gebruikersvriendelijke wijze te managen in de applicatie. Zo zijn de inkooporders van het bronsysteem ook toegankelijk en te wijzigen door de materiaalbeheerder van dienst.

Zo kunnen ook goederenontvangsten en inkomende reserveringen op vergelijkbare manier gemanaged worden als de zojuist toegelichte uitgaande materialen.

Voorraadbeheer

Er zijn ook nog vele andere vormen van voorraadbeheer mogelijk in de Service & Asset Manager.
Zo kun je ook de materiaalvoorraad van de verschillende magazijnen inzien in de applicatie, en ook simpel overboeken van centraal magazijn naar submagazijn via de “stock transfer” functionaliteit.

Tevens kan door middel van teldocumenten (“physical inventory count”) de voorraad bijgewerkt worden vanuit de applicatie.


Ook hiervoor geldt dat je zowel door kan gaan op bestaande teldocumenten of je eigen document toe kan voegen. Dit werkt net zoals in SAP, maar wel een beetje gebruiksvriendelijker.  Met deze functionaliteit kan de voorraad in het systeem weer snel gelijkgetrokken worden met de fysieke aantallen in het magazijn.

Wat ons betreft biedt SAP middels de Inventory Clerk een mooie tool aan organisaties om voorraadtaken simpel en overzichtelijk uit te voeren op een mobiel device. Dit maakt het werk voor de magazijnbeheerder overzichtelijker, prettiger en mogelijk ook een stuk nauwkeuriger. Wij zijn in elk geval erg enthousiast! Jij ook?

Meer weten?

Op ons demosysteem hebben wij de meest recente versie (2210) van SAP Service & Asset Manager reeds ingericht. Daarbij hebben wij ook de Inventory Clerk meegenomen. Aarzel dus niet om contact op te nemen mocht je hier meer over willen weten.