SAP-oplossingen die je PDCA-cyclus ondersteunen

Geschreven door Mike van Voorthuisen

Het is binnen Asset Management belangrijk om te werken volgens de PDCA-cyclus. Binnen Asset Management spelen de SAP-oplossingen Asset Performance Management (APM) en SAP Analytics cloud (SAC) een essentiële rol. Het uiteindelijke doel is dat je je Asset Management verbetert door datagedreven besluitvorming, waardoor je sneller en betere besluiten kunt nemen.

Wat houdt de oplossing SAP Asset Performance Management in?

SAP APM is een geïntegreerde oplossing die ontworpen is om organisaties te helpen bij het optimaliseren van prestaties en het verlengen van de betrouwbaarheid en levensduur van bedrijfsmiddelen (assets). De tool wordt meestal ingezet door de Maintenance Engineer.

APM draagt bij aan het verbeteren van de efficiëntie van assets, zoals machines, apparatuur en installaties. Het biedt data driven inzichten en voorspellend onderhoud. Zo kun je downtime en onderhoudskosten omlaag brengen en de productiviteit verhogen.

Lees ook dit blog over de nieuwste SAP APM-functionaliteiten

Wanneer is APM relevant in het kader van de PDCA-cylus?

De oplossing APM is voornamelijk relevant in de fases 2, 3 en 4 van de PDCA-cyclus voor Asset Management.

Fase 2: Do (uitvoeren)

APM speelt een belangrijke rol in de tweede fase uit de PDCA-cyclus: Do. In APM en zijn voorganger (ASPM) kun je bijvoorbeeld handmatig een strategische aanbeveling vanuit de applicatie implementeren in SAP. De arbeidsmarkt is immers krap en automatisering is daarom een slimme zet. Dit werkt als volgt: binnen de Fiori-tegels Implementation & Recommendation Workbench worden de verschillende aanbevelingen vanuit de onderhouds-analyses verzameld. Vervolgens verrijkt de Maintenance Engineer of de Werkvoorbereider de aanbevelingen, zodat deze gereed zijn voor een implementatie in S/4HANA. Hier vind je vervolgens het onderhoudsplan en de werkorders.

Je kunt onderstaande zaken vervolgens direct vanuit APM aanmaken:

  • Aanmaken & toewijzen onderhoudsplannen
  • Aanmaken taaklijsten
  • Aanmaken van indicatoren (sensors)
  • Aanmaken van meldingen
  • Aanmaken van werkorders (future release)

Fase 3: Check (checken)

Ook in fase 3, Check, speelt APM een belangrijke rol. De twee onderdelen binnen APM voor het meten van assetgegevens zijn condition monitoring en Anomaly Detection. Zo kun je voor de asset uit S/4HANA de actuele stand van zaken meten, zoals temperatuur, flow of bijvoorbeeld trillingen. Wanneer er een threshold wordt overschreven, genereert APM automatisch een alarm, bijvoorbeeld in de vorm van een e-mail naar de gebruiker of een melding in S/4HANA. Met Anomaly detection is het eventueel ook mogelijk bepaalde afwijkingen te detecteren zodat je kunt voorspellen wanneer een asset gaat falen. Anomaly detection werkt op basis van historische data en getrainde modellen. Bij afwijkingen in de data genereert het systeem zelf een alert. Zo besparen Maintainance Engineers tijd rondom het analyseren van gegevens.

Fase 4: Act (bijstellen)

APM kan op een van de volgende manieren ondersteunen in fase 4, Act:

  • Aanpassing in de onderhoudsstrategie (bijvoorbeeld RCM of FMECA).
  • Het implementeren van nieuwe aanbevelingen.
  • Het aanpassen van het onderhoudsplan of de taaklijst in S/4HANA.
  • Aanpassing van het ontsluiten van nieuwe sensorwaarden.

 

Wat houdt de oplossing SAP Analytics Cloud in?

SAP Analytics Cloud (SAC) is een geïntegreerd platform dat zakelijke beslissingen ondersteunt door Business Intelligence, planning en voorspellende analyses combineert in één oplossing. Het biedt interactieve dashboards, rapportages en voorspellende modellen met machine learning, waardoor organisaties trends kunnen analyseren en plannen kunnen optimaliseren. SAC integreert naadloos met diverse SAP- en niet-SAP-databronnen en is toegankelijk via de cloud. Dit vergroot flexibiliteit en samenwerking. Ook zijn beveiliging en data governance geïntegreerd, zodat een veilige en conforme dataverwerking gegarandeerd blijft.

Wanneer is SAC relevant in het kader van de PDCA-cyclus?

SAP Analytics Cloud is vooral relevant in de plannings- en checkfase.

Fase 1: Plan (plannen)

Als het gaat om het stellen van KPI’s, dan is SAP Analytics Cloud (SAC) een goede oplossing. Je kunt in de oplossing verschillende dashboards realiseren met de embedded analytics die standaard vanuit APM komen. Je kunt dit eventueel uitbreiden met data uit S/4HANA en ook is er nog veel meer mogelijk door het creëren van custom data sets.

Voor het opstellen en documenteren van de onderhoudsanalyses kun je verschillende methodes inzetten zoals RCM, FMEA en FMECA. Er wordt dan gebruik gemaakt van de technische objecten uit S/4HANA (bijv. functieplaatsen en equipments).

Als je de KPI’s in de planfase hebt gedefinieerd op het dashboard, kun je vervolgens in de controlefase van de PDCA-cyclus (Fase 3, Check), weer met dit dashboard werken.

 

Wil je meer weten over SAP-oplossingen in de PDCA-cyclus?

SAP biedt dus voldoende mogelijkheden voor het procesmatig ondersteunen van alle fases in de PDCA-cirkel. Toch is dit voor veel organisaties nog een behoorlijke uitdaging. Wil je meer informatie over (de implementatie van) Asset Performance Management en/of SAP Analytics Cloud? We horen graag van je. Onze mensen beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.