De voordelen van SAP EHS Incident Management
Eerder gaven we al een globale omschrijving van SAP EHS Incident management, en het functionele proces dat hierbij komt kijken. In dit blog geven wij een overzicht van de voordelen, wat er al aan innovatie is gebeurd vanuit SAP, en wat er nog op de roadmap staat om het proces nog meer te finetunen en te verbeteren. Daarnaast geven we je een overzicht van de EHS-oplossing en wat er nodig is om het te implementeren in je huidige SAP-systeem.
Eén omvattende applicatie: de Report Incident app
Voorheen was er sprake van verschillende apps, om apart een Incident, Near Miss, of Safety observation te rapporteren. Dit kon zowel in de basische vorm als in gedetailleerde vorm. Sinds eind 2022 is dit omgezet naar één omvattende applicatie; de Report Incident app. Deze app is dan ook de basis van het rapporteren van incidenten, en geeft de mogelijkheid om alle drie de vormen van incident aan te maken, maar dan gemakkelijk te vinden in dezelfde Fiori app. Dit zorgt ervoor dat het startscherm van de gebruikers netter, maar vooral ook overzichtelijker blijft. Om de Report Incident app te kunnen gebruiken, is een aparte gebruikersrol gemaakt; EHS_INC_REPORINCIDENT_APP. Deze kan net zoals andere PFCG rollen worden toegekend aan de juiste gebruikers via transactie SU01. Daarnaast werken de apps op services die geactiveerd kunnen worden in SAP Customizing.
Eenvoudig incidenten managen met beschikbare data
Naast het implementeren van de apps kunnen ook de locaties die gebruikt worden voor het managen van incidenten worden geïmporteerd vanuit de PM-module. Dit kan in de customizing door deze optie aan te vinken, en vervolgens kunnen ze dan via de Manage Locations applicatie verder gebruikt en gecategoriseerd worden. Hierdoor wordt de data die je al hebt in SAP eenvoudig hergebruikt om je incidenten te managen. Hieronder wordt een functieplaats-structuur weergegeven en ook hoe je per object kan aangeven wat voor type locatie het is.
Dezelfde structuur in SAP PM en SAP EHS (Incident Management)
De functieplaatsen en equipments kunnen via een massa-aanduiding allemaal als dezelfde locatiesoort worden gecategoriseerd, of je kan per object aangeven wat voor soort locatie het is. Het handigste hierin is om alle equipments samen als equipment categoriseren, wat mogelijk is via een massawijziging. Zo hoeven deze niet stuk voor stuk geselecteerd te worden, maar kan het allemaal in één keer. Door dit te doen heb je makkelijk de structuur van PM overgenomen naar Incident Management/EHS
Verantwoordelijke per locatie
Daarna kan per locatie worden aangegeven welke personen verantwoordelijk zijn, door de desbetreffende rol toe te kennen aan deze personen. Denk hierbij aan de rol van Safety Manager, wie het onderzoeksproces uitvoert wanneer er op de locatie een incident voordoet. Het is niet nodig om voor elke equipment of functieplaats een verantwoordelijke persoon toe te voegen. Er is namelijk ook de optie om aan te geven dat wanneer er geen verantwoordelijk persoon is op een locatie, degene die verantwoordelijk is voor de bovenstaande locatie in de functieplaats hiërarchie automatisch als verantwoordelijke wordt beschouwd.
SAP EHS als oplossing
Voor het gebruik van de applicaties van SAP Incident Management is de licentie van SAP Environment, Health, and Safety nodig. Dit is als add-on beschikbaar, zowel als cloudoplossing als on-premise. In deze oplossing zit zowel Incident Management, als andere EHS-onderdelen. Dit zijn bijvoorbeeld Health and Safety, Environment Management, en Maintenance Safety. Hieronder zitten dan weer andere onderdelen die ervoor worden gebruikt, zoals weergegeven in de afbeelding.
Alles in één oplossing
Dit is samen in één oplossing te verkrijgen, om zo verschillende modules aan te bieden die je organisatie helpen op het gebied van gezondheid, compliance, en algemeen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze modules integreren ook goed met andere producten van SAP.
De toekomst van SAP EHS
Voor incident management specifiek zullen er in de toekomst ook verbeteringen komen, waaronder het versimpelen van de UI, en in het algemeen het proces van incidenten rapporteren en verwerken. Daarnaast staan er nog interessante punten op de roadmap, die voor SAP EHS algemeen in ontwikkeling zijn. Dit zal in de toekomst de oplossing in zijn geheel nog meer verbeteren, en wanneer dit zo is brengen we je natuurlijk op de hoogte via onze nieuwsbrief.
Meer weten over SAP EHS Incident Management?
Ben je na het lezen van de blogsreeks benieuwd naar SAP EHS Incident Management? Neem dan contact op en vraag een demo aan. Ook bij vragen kun je contact met ons opnemen; wij beantwoorden ze graag!