Mogelijkheden van een SAP Fiori app

Geschreven door Patrick Simons

Veel organisaties gebruiken dagelijks nog de SAP GUI, ook na de overstap naar S/4 HANA. Dit terwijl SAP Fiori, met een moderne gebruiksvriendelijke interface, een mooi alternatief kan zijn! SAP is hard op weg om alle bedrijfsapplicaties om te zetten naar de nieuwe Fiori look-and-feel. Er staan al ruim 16.400 apps in de Fiori app library, waarvan al meer dan 150 apps op het gebied van service en onderhoud.

Maar wat maakt een app een Fiori app? Het is hierbij belangrijk om te weten dat Fiori een design-guideline is. De guideline is bedoeld om bedrijfsapplicaties gebruiksvriendelijk te maken, met een eenduidige look-and-feel. Er zijn binnen het SAP-portfolio verschillende technologieën beschikbaar om Fiori apps mee te maken. In deze blog schetsen we een overzicht van de mogelijkheden die er zijn om Fiori apps in te zetten in jouw organisatie.

Kracht van Fiori: de startpagina voor je medewerker met intuïtieve apps

SAP Fiori richt zich op het gebruiksvriendelijk maken van apps zodat deze overal te gebruiken zijn. Apps zijn schaalbaar en dus zowel op mobiel, tablet als desktop te gebruiken. Je bent voor je werkzaamheden niet langer gelimiteerd aan het gebruik van je pc of laptop en kunt je ze op elk moment uitvoeren op je device naar keuze, zo zorgt Fiori voor een hogere productiviteit!

Met het SAP Fiori launchpad maak je een startpagina (dashboard) met de apps die de medewerker nodig heeft om zijn werk uit te voeren. Deze kan per gebruikersgroep of per individu worden ingericht. Daarnaast kunnen er ook tegels gemaakt worden die linken naar externe (niet SAP) applicaties. Zo heb je in 1 overzicht alle bedrijfsinformatie bij de hand wanneer jij dat nodig hebt.

Standaard apps, uitbreiden, aanpassen of zelf bouwen

Wanneer je met jouw bedrijf Fiori wilt gaan ontdekken, zijn er de volgende mogelijkheden:

• Standaard apps gebruiken die beschikbaar worden gesteld door SAP
  • Een standaard app uitbreiden met extra functionaliteit
  • Eigen apps ontwikkelen

Standaard SAP Fiori apps

SAP biedt een snelgroeiende Fiori app library, op dit moment zijn hierin meer dan 16.000 apps opgenomen. Deze apps hoeven enkel geïnstalleerd te worden op jouw systeem en zijn daardoor in de meeste gevallen snel te implementeren.

Voorbeelden van apps die we vaak bij klanten tegen komen zijn My Timesheet” (om in CATS uren te schrijven) en Create Maintenance Request (om nieuwe meldingen aan te maken). Daarnaast zijn er nog vele andere apps beschikbaar voor service en onderhoud en andere bedrijfsprocessen.

SAP Fiori app uitbreiden

Wanneer een standaard app uit de Fiori app library net niet past voor jouw organisatie, is er de mogelijkheid om deze app uit te breiden. SAP biedt in steeds meer applicaties de mogelijkheid om elementen te verbergen of toe te voegen. Hiermee kunnen onderdelen die binnen de organisatie niet gebruikt worden verborgen worden of juist getoond worden. Dit kan gedaan worden door middel van de key-user-extension tools, dat werkt op basis van een no-code principe. Een key-user kan deze aanpassingen maken zonder dat er een ontwikkelaar aan te pas hoeft te komen.

SAP biedt in veel apps ook voor een ontwikkelaar de mogelijkheid om in te haken op bepaalde gebeurtenissen in de applicatie door gebruik te maken van een app-extension. Hierdoor raakt het maatwerk slechts een klein deel van de applicatie en kunnen updates op de app in de meeste gevallen probleemloos geïnstalleerd worden zonder dat dit consequenties heeft voor de klant specifieke logica en functies.  Ook kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld een tabblad of sectie ontwikkelen die meer past bij je bedrijfsproces.

De mogelijkheden in deze extensies zijn beperkter natuurlijk beperkter dan wanneer je een eigen app zou ontwikkelen. Aan de andere kant profiteer je wel van een hele hoop standaard functionaliteit die je niet zelf hoeft te ontwikkelen en te onderhouden. Wij kijken graag samen met onze klanten wat het beste past voor elk scenario.

Maatwerk app

Wanneer je een app wilt voor iets waar nog geen standaard app voor beschikbaar, of de werkwijze dusdanig afwijkt van de standaard apps, is het ook mogelijk om een maatwerk app te ontwikkelen. Vaak gaat het over kleine apps en kunnen wij deze in een kort tijdsbestek ontwikkelen. Maar ook als een grotere app nodig is, bijvoorbeeld om een order geheel naar wens aan te maken en te bewerken, kunnen onze ontwikkelaars die voor je bouwen.

No-code/Low-code apps

SAP biedt naast de key-user-extensions nog een andere no-code/low-code oplossing aan. Met SAP Build Apps kunnen “Citizen Developers” via een grafische interface apps realiseren die integreren met SAP. Zie voor meer informatie in onze kennisbank over SAP Build Apps. Naast SAP Build Apps kun je ook nog met SAP Fiori Elements gaan werken, ook dit is een low-code manier om apps te ontwikkelen.

SAP Fiori gaan gebruiken?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten hoe je SAP Fiori in jouw organisatie kunt inzetten? Neem contact op met onze mensen, we helpen je graag verder!